Łosoś z granatem i brzoskwiniami

Dziś przepis na pysznego smażonego łososia na słodko. Będzie idealny na jutrzejszą kolację. Pamiętajcie jednak o kochanych osobach przez cały rok a nie tylko 14. lutego 🙂 Jeśli świętujecie Dzień św. Walentego to zachęcam was do wypróbowania tego nietrudnego przepisu. Łosoś z takimi dodatkami na pewno posmakuje waszej sympatii. Granaty i brzoskwinie dodają tutaj koloru i niepowtarzalnego słodkiego smaku. Smacznego 🙂

Składniki:

  • świeży filet z łososia
  • owoc granatu
  • torebka ryżu
  • brzoskwinie w syropie
  • czosnek
  • pół cytryny
  • tymianek, pieprz, rozmaryn, odrobina soli
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżka sosu sojowego
  • sok z połowy limonki (ok. 30ml)

Łososia myję dokładnie i kroję w średniej grubości paski. Rybę nacieram przyprawami i sokiem z cytryn. Układam łososia  na rozgrzanej patelni skórką do dołu. Obracam na drugą stronę gdy mięso będzie usmażone do połowy swojej wysokości.
Ryż gotuję w osolonej wodzie. Następnie odcedzam go i mieszam delikatnie ze śmietaną. Pod koniec mieszania dodaję łyżkę pestek granatu.
Sok z brzoskwiń odlewam do miseczki, a owoce kroję w kostkę. Z pozostałych pestek granatu wyciskam sok widelcem. Dodaję sos sojowy oraz wyciśnięty ząbek czosnku i sok z limonki. Nie bójcie się tego połączenia, jest naprawdę dobre.

Na talerzu układam kawałki ryby. Do tego ryż i brzoskwinie. Całość polewam sosem z granatu. Smacznego 🙂

2013-11-15 20.57.122013-11-15 20.56.18

Walentynkowa kolacja we dwojeSmaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s