Podsumowanie roku oraz kulinarna propozycja na wieczór

Czas na krótkie podsumowanie zeszłego roku. 2013 był rokiem udanym, najwięcej radości przyniosły oczywiście wakacje. Byłam zarówno w górach, jak i nad morzem. Blog rozwija się w coraz szybszym tempie. Studia są chyba jedyną przeszkodą w częstszym pisaniu. Jednak daję radę. 1 stycznia bagietka skończy dwa lata. Dziś skupię się na tym ostatnim roku. Co mi przyniósł? Zapraszam na krótkie podsumowanie oraz propozycje kulinarną na sylwestrową noc w gronie znajomych.

losieNajczęściej czytanym przez was wpisem był ten o roladzie z łososiem. I o ten wpis mieliście też najwięcej pytań. Pozdrawiam tu mojego wuefistę, który przez pół roku zabierał się za wykonanie rolady. Cieszę się, że w końcu się udało.

IMG_0136Bagietka doczekała się fanpage‚a na facebooku. Jest was już 140 i prawie codziennie witam nowego ‘lubisia’. Nie jest to może jakaś ogromnie duża liczba, ale cieszy mnie to, że ktoś czyta bagietkę i lubi to. Miłe komentarze, czy mejle ze słowami uznania zawsze powodują uśmiech na mojej twarzy i zapał do większej pracy.

faceWielkanocne spotkanie z załogą kotlet.tv. Nie ukrywam, że ten blog był pierwszym kulinarnym blogiem z jakim miałam styczność. Razem z M. od początku oglądaliśmy każdy nowy vlog. Dlatego też spotkanie z nimi było czymś rewelacyjnym. Do tego wspólne gotowanie i czekoladowy królik od Wedla – pychota oby więcej takich spotkań w przyszłym roku.

ABC1W 2013 roku starałam się doskonalić sztukę zdobienia ciast i ciasteczek. I tak powstawały torty ombre, pierwszy tort z użyciem masy cukrowej, świąteczne pierniczki czy wielkanocne mazurki. Do wprawy jeszcze mi daleko, ale staram się jak mogę. Kiedyś spełni się moje marzenie, jakim jest praca w fabryce czekolady Wedel 🙂

Desktop

Wakacje obfitowały w wyjazdy.  Nad morzem nie było za gorąco, ale to w końcu Bałtyk, nie można spodziewać się tropików. Mimo to wyjazd zaliczam do udanych. Odwiedziłam miejscowości od Tczewa, przez Gdańsk, aż po sam Hel. Brak upalnego słońca wynagrodziły mi wysokie fale i piękne widoki.

IMAG0675

ABC3

Kolejny wakacyjny wyjazd to wyjazd w góry. Ukochana przeze mnie Słowacja i mega czekoladowe zakupy w zagranicznych sklepach. Rożnorodnośc smaków czekolad po prostu mnie rozbroiła. To był bardzo czynny wyjazd, wędrówki po górach to chyba najlepsza rzecz na świecie (zaraz po gotowaniu!).

ABC5

ABC6Mówiąc o wyjazdach nie mogę zapomnieć o praktykach geodezyjnych. Tydzień spędzony na pomiarach w Opatowie był czasem, w którym dotarło do mnie z czym będę musiała się zmagać jako geodetka. Ale do tego jeszcze długa droga. Na razie zmagam się głównie z tym jak pogodzić gotowanie z nauką 😀 Wyjazd niesamowicie pozytywny, pozdrawiam wszystkich z którymi spędziłam ten jakże pracowity czas 🙂

ABC7 W mijającym roku księgarnie pękały w szwach od książek kulinarnych. Po masterchefie oraz topchefie Polskę ogarnął boom na gotowanie. Ja wolę jednak książki przygodowo kulinarne. Takie, w których obok ciekawej historii podawane są też przepisy na lokalne specjały. Do ulubionych zaliczam książki autorstwa Frances Mayes oraz Marleny de Blasi. Z typowo kulinarnych polecam książki mojego mistrza Gordona Ramsaya.

ksiazkiDegustacja win. Było to niesamowite wydarzenie. Wspólnie z M. spróbowaliśmy 6 win z winnicy Bodegas Coloma. Było to ciekawe doświadczenie, coś nowego. Z racji, że wspólnie z M bardzo lubimy pić wina – degustacja szczególnie przypadła nam do gustu, tak jak i pite przez nas wina.

ABC8Działający piekarnik w studenckim mieszkaniu. Tak, uważam to za wybitne wydarzenie roku 2013. Dotychczas piec mogłam tylko i wyłącznie podczas weekendów spędzonych w domu. Teraz mogę piec co chce i kiedy chce. Piekarnik nie jest może jakiś super hiper, ale to zawsze coś 😀

babeczki slone(4)Zupy. Dopiero w tym roku zabrałam się za gotowanie zup. Najlepiej czuję się piekąc ciasta. Jednak zupy to moja nowa miłość. Szczególnie zupy kremy. W przygotowaniu mam przepis na zupę porową. Wyszła naprawdę dobra. Chociaż przyznam szczerze, że mężczyźni robią najlepsze zupy na świecie, ‘męskie’ zupy są zazwyczaj lepiej przyprawione.

zupyInstagram. Konto na instagramie miałam już dawno. Jednak dopiero w tym roku zaczęłam z niego częściej korzystać. Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie. Tylko tam znajdziecie zdjęcia z przygotowywania potraw, czy po prostu z mojego codziennego życia. ABC11ABC10

 A teraz obiecana wcześniej deska serów. Do jej przygotowania potrzebujecie:

  • sera Lazur w dwóch kolorach (srebrny i złoty)
  • jednego camemberta
  • jednego khaki
  • garści winogron fioletowych oraz zielonych
  • kulek z sera wędzonego

Sery pokrójcie na mniejsze kawałki, takie ‘na jeden kęs’ i poukładajcie je na desce. Dookoła serów poukładajcie owoce. Najlepsze do deski serów będzie czerwone wino. Szybie i smaczne, w sam raz na sylwestra w domu.

2013-11-08 23.18.50

A na nowy, 2014 rok życzę wam samych sukcesów, nie tylko kulinarnych. Obyście byli zdrowi, uśmiechnięci i zadowoleni ze swojego życia. Gdybyście jednak mieli czasami gorszy dzień, pamiętajcie o jednym – nic nie osłodzi wam życia tak, jak tabliczka dobrej czekolady 🙂 Wszystkiego najlepszego !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s