Ciemne czekoladki

Jutro Mikołajki, a więc czas na obdarowywanie najbliższych. Prezenty na Mikołajki mogą być skromne. Najbardziej jednak cieszą te wykonane samodzielnie. Dlatego proponuję wykonanie najprostszych czekoladek. Trufli. Nie nadziewane, mało składników. Nie potrzebujecie foremki, ani szczególnych zdolności kulinarnych. Na pewno udadzą się każdemu. Zapraszam 🙂

Składniki na około 30 czekoladek:

  • 100 g masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • pół tabliczki mlecznej czekolady (50g)
  • czubata łyżka cukru pudru
  • do dekoracji: wiórki kokosowe oraz kakao

Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Powinno mieć miękką konsystencję. Do masła dodaję cukier i ubijam mikserem na kremową masę. Czekoladę umieszczam w kąpieli wodnej* i rozpuszczam. Zdejmuję czekoladę z garnka i dodaję do masła – ostrożnie po jednej łyżce, ciągle mieszając krem.
Jeśli korzystacie z foremek do czekoladek, na ich  spodzie umieśćcie wiórki wymieszane z kakao. Następnie wypełnijcie je masą i odstawcie do lodówki na kilka godzin.
Jeśli nie macie foremek do czekoladek, odstawcie masę w misce do lodówki na około 2 godziny. Wiórki wymieszajcie z kakao. Z masy lepcie małe kulki i obtaczajcie w wiórkach. Tak przygotowane trufle należy schować do lodówki na kolejne kilka godzin.

Smacznego oraz Wesołego Dnia Św. Mikołaja 🙂

DSCF5056DSCF5048

Reklamy

2 thoughts on “Ciemne czekoladki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s