Czekoladowy tort z Assassinem

Marceli skończył niedawno 8 lat. Z tej okazji, jak co roku, obiecałam mu, że udekoruję tort jak tylko zechce. Na dole możecie obejrzeć kilka tortów z poprzednich lat. W tym roku była decyzja między FcBarceloną, a Assassinem. Assassin nie był wielkim wyzwaniem. Sama gram w tę grę, więc postać wojownika z Jerozolimy była mi znana. Do tortu dołączony był prezent od siostry, oczywiście kolejna część gry. Jako ciekawostkę dodam, że ośmiolatek od ośmiu kolegów dostał w sumie 289 kart PANINI z piłkarzami UEFA. Ile było pisku…. 😀
A teraz kilka słów o torcie. Z racji mojego późnego powrotu z Warszawy, wypiekiem zajęła się mama. Ciasto jest mega czekoladowe. Wszelkie ozdoby wykonałam ja, używając (po raz pierwszy) masy cukrowej. I jestem nią zachwycona. Plastyczna jak plastelina! Najpierw zrobiłam czerwony element i ułożyłam go na masie. Po chwili przypomniałam sobie, że PODOBNO śmietana rozpuszcza masę. Postać Assassina umieszczona jest więc na wafelku. Jednak to ze śmietaną to bujda. Nic się nie rozpuściło 🙂

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
  • 1/4 szklanki oleju

Składniki na krem:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 tabliczki czekolady
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 4-5 łyżek rumu

Składniki do dekoracji:

  • wiórki kokosowe
  • czerwony barwnik
  • masa cukrowa (biała, czerwona, czarna)

Białka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym. Podczas ubijania dodaję po jednym żółtku. W oddzielnej misce mieszam ze sobą obi mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Suche składniki dodaję stopniowo do masy, ciągle miksując. na końcu wlewam olej. Ciasto piekę 45 min w 180 stopniach.
Cukier na krem zalewam 1/4 szklanki wrzątku. Dodaję pokruszoną czekoladę. Całość rozgotowuję na gęstą masę. Miksuję z żółtkami i odstawiam do przestudzenia. Dodaję ubitą śmietanę.
Ciasto kroję na dwa placki. Nasączam rumem z 1/3 szklanki wody. Ciasto przekładam połową masy. Resztę rozsmarowuję na wierzchu i bokach tortu. Wiórki wrzucam do woreczka, wsypuję szczyptę barwnika. Potrząsam, by wiórki nabrały koloru. Posypuję boki tortu.
Z kolorowych mas cukrowych wycinam postać Assassina oraz jego znaczek. Układam na torcie. Gdy masa czekoladowa na wierzchu tortu zastygnie, wykałaczką rysuję mur za Assassinem. Smacznego 🙂
IMG_0795A tu torty z poprzednich lat:
75123_173477376012216_2074203_n 311825_313558915337394_1028976206_n

IMG_0047

Advertisements

2 thoughts on “Czekoladowy tort z Assassinem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s