Bolońskie cannelloni pod beszamelem

25 października obchodzony był Światowy Dzień Makaronu. Makaron. To chyba najlepszy wynalazek ludzkości. Zawsze będę wdzięczna włochom za ich pomysłowość w przygotowywaniu makaronu, jak i w jego tworzeniu. Gatunków makaronu jest chyba tyle, ile nazw śniegu znają Eskimosi. 🙂 Jest to też mój ulubiony produkt kulinarny. Moje współlokatorki mogą przyznać, że jest on najczęściej wykorzystywanym przeze mnie produktem. Nie ma nic szybszego i lepszego niż makaron z sosem pomidorowym, bazylią i duuuużą ilością sera.
Dziś przepis z wykorzystaniem makaronu cannelloni. To grube rurki, które można wypełnić farszem. Jego smak zależy tylko od waszej pomysłowości. Dziś farsz mięsny, ale bez problemu możecie użyć też jabłek z cynamonem, a wierzch posypać serem. Makaron smakuje znakomicie ze wszystkim 😀

Składniki na farsz:

  • 15 rurek makaronu cannelloni
  • 600g mięsa mielonego (z łopatki)
  • puszka pomidorów
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • 1 szklanka startego żółtego sera (1/2 do posypania, 1/2 do sosu)

Na patelni rozgrzewam oliwę. Siekam drobno cebulę i wrzucam na patelnię. Gdy cebula się zeszkli – dodaję mięso. Smażę, aż mięso będzie suche. Dodaję pomidory i duszę około 10 minut. Doprawiam ziołami, solą oraz szczyptą cukru. Duszę 5 min, aż sos zgęstnieje.
Makaron gotuję 3 minuty. Po wyjęciu z wody, napełniam rurki farszem. Tak przygotowany makaron układam w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
Sos: Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję mąkę. Mieszam i zdejmuję z palnika. Dodaję mleko, cały czas mieszając. Następnie ustawiam patelnię z powrotem na palniku i gotuję chwilę. Doprawiam gałką i szczyptą soli. Dodaję ser.
Polewam sosem ułożony wcześniej makaron. Na wierzchu posypuję dodatkowym serem. Piekę całość 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego 🙂

makaron pod beszamelem canneloni

Reklamy

2 thoughts on “Bolońskie cannelloni pod beszamelem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s