Fasolka szparagowa po grecku

Fasolka po grecku. Kuchnia grecka kojarzy się przeważnie z serem feta i obfitością oliwy. Proponowana przeze mnie przekąska także należy do tej kuchni. Fasolkę udusiłam z pietruszką i czosnkiem. Nie przepadam za zieloną pietruszką i zawsze wybieram ją z zup. Natomiast w tym wydaniu, bardzo przypadła mi do gustu. Natka pietruszki dodaje ostrości fasolce. Szybka przekąska. Idealna na kolację lub jako dodatek do obiadu. Najlepsza będzie świeża i młoda fasolka, ale mrożoną też wam wybaczę 🙂 Przygotowuje się ją niezwykle szybko. Każdemu się to uda, a z racji na cenę składników – jest to idealne danie dla studentów 😀

Składniki:

  • 500g fasolki szparagowej
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Fasolkę myję dokładnie, odkrawam końcówki. W rondelku rozgrzewam oliwę. Wrzucam posiekany drobno czosnek i smażę chwilę. Wrzucam fasolkę, wlewam 3/4 szklanki wody. Przykrywam rondelek pokrywką i duszę fasolkę. Gdy woda ulegnie redukcji, a fasolka będzie już miękka – dodaję posiekaną pietruszkę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam całość i podaję.
Smacznego 🙂
IMG_0053a (7)

IMG_0049

Advertisements

7 thoughts on “Fasolka szparagowa po grecku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s