Tort Ombre Milky Way

Powrót do domu (nawet na 30h) zawsze kończy się ciastem. Ostatnio nawet kilkoma. Nic nie sprawia mi tyle radości co dekorowanie ciasta o 23. Serio. To ćwiczy cierpliwość, a na studiach cierpliwość jest ceniona wyżej niż złoto 😀
Milky Way to moje ulubione batoniki od małego. Pamiętam, jak byłam za niska na wejście do Makro i zawsze prosiłam mamę by kupiła mi karton Milky Way. Nie starczał na długo 😀 Stąd też pomysł na tort o tym smaku. Do tego brzoskwinie + bita śmietana, uniwersalne połączenia pasujące do wszystkiego 🙂 najlepsze !

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki

Składniki na krem:

  • 5 batoników MilkyWay
  • 250 ml śmietany kremówki
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • sok pomarańczowy (1/3 szklanki)
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Składniki na krem Ombre

  • 350 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • barwnik spożywczy w proszku
  • posypka w kolorze barwnika

Robię biszkopt. Ubijam jajka. Stopniowo dodaję cukier oraz mąkę. Piekę ok.40 min. Robię to w prodiżu, dlatego nie podaję temperatury. Według google wynosi ona ok. 220C. Po upieczeniu, odstawiam ciasto do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowuję krem. Do rondelka wlewam śmietanę kremówkę i ustawiam na najmniejszym palniku. Batoniki kroję na jak najmniejsze kawałki. Wrzucam je do gorącej śmietanki i mieszam, aż całkowicie się rozpuszczą. Nie można doprowadzić śmietanki do wrzenia! Odstawiam całość do przestygnięcia. W tym czasie rozpuszczam żelatynę wg instrukcji na opakowaniu. Wlewam ją do śmietany, mieszam dokładnie i odstawiam na ok. 20 min. W tym czasie przekrawam biszkopt na 3 placki. Pierwszy nasączam sokiem z brzoskwiń. Na niego wykładam tężejącą już masę z Milky Way. Przykrywam całość drugim plackiem i delikatnie dociskam.
Brzoskwinie kroję na plasterki. W misce ubijam 1/4 śmietany przeznaczonej na krem Ombre. Do niej także dodaję rozpuszczoną, chłodną żelatynę. Drugi placek nasączam sokiem pomarańczowym. Smaruję go ubitą śmietaną. Układam na nim pokrojone brzoskwinie i przykrywam ostatnim plackiem. Całość smaruję bitą śmietaną. Boki ciasta obsypuję zieloną posypką.
Czas na zielony krem Ombre. Oczywiście możecie użyć każdego innego koloru. Ja miałam akurat pod ręką zielony barwnik. Na początku jednak ubijam śmietanę. Pod koniec ubijania dodaję mascarpone oraz cukier puder. Mieszam całość. Dodaję odrobinę barwnika. Dosłownie odrobinę, by krem złapał lekko kolor. Napełniam szprycę i zaczynam zdobienie od środka. Po zapełnieniu ok 1/3 tortu, do śmietany dodaję znów odrobinę barwnika. Zdobię kolejną część ciasta. Czynność powtarzam jeszcze raz.

Ombre zawsze robi wrażenie na gościach, a jeśli macie więcej cierpliwości, możecie wykonać wzór Ombre Pental. To chyba mój ulubiony sposób na zdobienie tortów 🙂

1376218_641513442548942_644294615_n

1379091_641513392548947_1524003817_n 1291709_641513225882297_1231202755_n

Advertisements

7 thoughts on “Tort Ombre Milky Way

  1. Rób zdjęcia po ukrojeniu kawałka, będzie bardziej zachęcająco, a na razie widać tylko coś co wygląda jak zielony haftowany beret. :p

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s