Camembert nadziewany borówkami

Szybkie jedzenie gdy nie ma zbyt dużo czasu na stanie w kuchni. Przekąska, która zaspokoi głód podczas nauki. Świetnie sprawdza się też jako przystawka do kolacji. Osobiście uwielbiam wszystkie sery, a szczególnie w ciepłej postaci. Camembert wygrywa ze wszystkimi dzięki swojej miękkości. Z wierzchu przepyszna otoczka, w środku – niebo w gębie. A do tego borówki. Babcia zbierała i ‚zasłoikowała’ – najlepsze do mięs, wędlin i serów. Do wszystkiego, ale o nich kiedy indziej 🙂 Zapraszam do spróbowania, bo przepis trudny nie jest 🙂

Składniki

  • Serek camembert
  • konfitury z borówki
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta

W oddzielnych talerzykach przygotowuję mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Na patelni rozgrzewam olej. Serek kroję wzdłuż na dwie części. Korzystam z okrągłego camemberta, dlatego obcinam ‚dupki’, by kawałki kształtem przypominały prostokąty. W każdym kawałku, palcami, robię zagłębienie. Trzeba uważać, by nie przebić serka na wylot. W każde zagłębienie wkładam po łyżce konfitur. Serek obtaczam najpierw w mące, uważając by borówki nie wypadły ze środka. Następnie obtaczam camembert w jajku, bułce i jeszcze raz jajku. Od razu kładę na gorący olej i smażę, aż panierka zrobi się złota.
Smacznego 🙂
camemberty nadziewanecamemeberty nadziewane

Reklamy

3 thoughts on “Camembert nadziewany borówkami

  1. bardzo fajny przepis, jesteś najlepszą blogerką kulinarną ever,
    powinnaś iść do master chefa albo top chefa
    bierz swój fartuch i swoje noże i idź do tv xD

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s