Zupa: Krem szczawiowy

W obliczu dużej liczby zaliczeń i egzaminów, nie mam czasu na gotowanie ;( wracam z pracy i biorę się za naukę. Jednak zupa jest czymś szybkim i niezastąpionym w takie dni. Wracam i wystarczy ją podgrzać. Rosół jest bazą, którą łatwo można zamienić w różne pyszne kremy. Dziś przepis na szczawiową, gęstą i kremową. Smacznego 🙂

Składniki:

  • 500g świeżego szczawiu
  • 1 litr bulionu (tu znajdziecie przepis)
  • łyżka masła
  • mała cebula
  • 150 ml śmietany 18%
  • dwa jajk

Garnek z rosołem ustawiam na palniku. Gotuję, aż zacznie wrzeć. W tym czasie myję dokładnie szczaw i odsączam go. Następnie podsmażam go delikatnie na maśle. Siekam cebulę. Do gotującego się bulionu wrzucam cebulkę i szczaw. Gotuję całość przez około 15 minut. Po tym czasie odstawiam zupę do przestygnięcia.
Do blendera wlewam ostygniętą zupę. Miksuję chwilę, aż uzyskam gładki krem. Wlewam śmietanę i miksuję do połączenia się składników.
Jajka gotuję na twardo (7-8 minut), obieram i kroję na ćwiartki.
Nalewam zupę do miseczek, podaję z jajkiem. Smacznego 🙂

zupa krem szczawiowa
* Niekoniecznie lubię jajka do zupy, jednak jest to konieczne. Szczaw zawiera wiele kwasu, dlatego nie powinny go spożywać osoby chore na nerki oraz cierpiące na reumatyzm. Dzieci powinny jeść go sporadycznie, w małych ilościach. Jajko i śmietana dodawane są nie bez powodu. Zawarty w nich wapń neutralizuje część kwasu. Minimalizuje jego szkodliwy wpływ na np. ściany żołądka.

Advertisements

2 thoughts on “Zupa: Krem szczawiowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s