Pstrąg smażony z koperkiem i cytryną

Pogoda nad morzem coraz lepsza. Dzisiaj to już piękne słoneczko. Do jutra piasek wyschnie i plaża! Byliśmy już w Sopocie, Gdańsku i na Kaszubach. Po Gdańsku poruszamy się już prawie swobodnie, a Kaszuby zachwycają ! Rybka na molo już zjedzona. Dlatego dziś przepis dla tych, którzy nie są nad morzem, a chcą się poczuć jak nad wodą (pstrąg woli rzeczkę). Rybka jest zdrowa i łatwa do przygotowania, polecam!

Składniki:

  • 2 wypatroszone świeże pstrągi tęczowe
  • pęczek kopru włoskiego
  • cytryna
  • pieprz, sól (gruboziarniste)
  • mąka

Rybę myję bardzo bardzo dokładnie wypłukując z niej wszelkie nieczystości i zabrudzenia. Koper także myję i dzielę na dwie części. Cytrynę szoruję dokładnie i kroję w plasterki.  Każdego pstrąga nacieram od wewnątrz cytryną. Posypuję pieprzem i solą. Wypełniam koperkiem oraz cytryną. Spinam wykałaczkami, by ‚nadzienie’ nie wypadło podczas smażenia. Rybkę obtaczam w mące i smażę całą na oleju. Około 3 min z każdej strony. Podaję.

2013-06-28 16.30.422013-06-28 16.30.55 2013-06-28 16.30.24

2013-06-28 16.58.06Z racji, że zapomniałam kabelka – zdjęcia będą po powrocie, dziś jedynie zdjęcie zdjęcia 😀 Pozdrowienia z nad morza!
paulina

Advertisements

5 thoughts on “Pstrąg smażony z koperkiem i cytryną

  1. Pingback: Pstrąg pieczony | mammadeli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s