Lody miętowe + bagietka jedzie na wakacje

Pierwszy raz lody o takim smaku jadłam dawno temu na rynku w Lublinie. Podane na talerzyku z kleksem bitej śmietany i posypane cukrem pudrem. Miałam pewnie z 6 lat. A restauracja nazywała się „Duch”. Czy jeszcze istnieje? Podobno tak, w Lublinie dawno nie byłam. W domu udało mi się odtworzyć smak orzeźwiających lodów miętowych. Robione bez maszynki i bez aromatów. Smacznego!

Składniki na 7 gałek:

  • 300ml śmietany 30%
  • 100ml mleka 3,2%
  • 2 szklanki listków mięty
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka

Miętę dokładnie myję i osuszam. Wszystkie listki rozdrobniłam blenderem.
Śmietankę i mleko podgrzewam na bardzo małym ogniu. Dodaję miętę oraz cukier. Mieszam całość, aż cukier całkiem się rozpuści. Nie wolno doprowadzić mleka do zagotowania! Wyłączam palnik.
W misce ubijam dwa żółtka. Dodaję je do lekko ciepłej śmietanki. Stawiam na najmniejszym ogniu i mieszam. Mieszam, aż całość zgęstnieje, czyli około 10 minut. Masę wlewam do pojemnika i odstawiam do przestygnięcia. Następnie chowam pojemnik do zamrażalnika na ok 3 godziny. Co 30 min wyjmuję i mieszam energicznie (łyżką lub blenderem), by lody były kremowe, pozbawione kryształków lodu.
Smacznego!

IMG_0059Dziś wyjeżdżamy z M. nad morze. Oby była dobra pogoda i dobre jedzenie! Nie mogę doczekać się gofrów i smażonych ryb. I oby była ciepła woda w morzu 😀 Obiecuje, że w tygodniu jeszcze do was napisze 🙂 Kto z was jeszcze jedzie na urlop? A kto już był?
IMAG0675

Advertisements

2 thoughts on “Lody miętowe + bagietka jedzie na wakacje

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s