Kurczak z rabarbarem

Przygotowania do wyjazdu na praktyki ruszyły pełną parą. Większość rzeczy już spakowana, jutro jadę do Ani i stamtąd do Opatowa na całe 7 dni stania nad teodolitem. No bosko 😀 Ale przed wyjazdem trzeba nacieszyć się kuchnią i ostatkami rabarbaru. Dziś może troszkę niecodzienny przepis. Miałam rabarbar i kupione piersi z kurczaka. Normalnie zrobiłabym jakąś tartę na deser, ale jak wiecie – nie mam piekarnika. Pomyślałam więc o połączeniu tych dwóch składników razem. Wyszło ciekawe smakowo danie, jest naprawdę dobre. Kwaskowość rabarbaru naprawdę świetnie komponuje się z chilli. Spróbujcie i przekonajcie się sami, że rabarbar nadaje się nie tylko do deserów.

Składniki:

  • piersi z kurczaka
  • limonka
  • kilka łodyg świeżego rabarbaru
  • papryczka chilli
  • przyprawy: do kurczaka, papryka ostra, czosnek suszony
  • sałata karbowana

Piersi z kurczaka myję i oczyszczam. Kroję je na dłuższe paski i posypuję przyprawą do kurczaka. Smażę na patelni, aż się zarumienią.
Rabarbar myję i obieram. Następnie kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Dolewam pół szklanki wody i duszę rabarbar, aż będzie miękki. Przyprawiam do smaku odrobiną ostrej papryki i suszonego czosnku. Solę do smaku.
Podaję z pokrojoną w plasterki limonką i sałatą.
Smacznego 🙂

rabarbar z kurczakiem

Advertisements

2 thoughts on “Kurczak z rabarbarem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s