Błyskawiczne ciasto z borówką amerykańską

Ciasto idealne na lato. Upalne lato, kiedy jest tak gorąco, że na myśl o włączonym piekarniku robi mi się słabo. To bardzo szybkie ciasto, nie zabierze nam dużo czasu, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Lekko kwaśne borówki idealnie komponują się ze słodyczą śmietany i ciastek. Ciasto lekkie jak chmurka, z talerzyków znika od razu 🙂

Składniki:

  • 2 opakowania ciastek Digestive
  • Pół kostki masła
  • opakowanie borówek amerykańskich
  • 400ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • opakowanie serka mascarpone

W rondelku rozpuszczam masło, odstawiam do ostygnięcia. Ciastka kruszę blenderem lub wałkiem. Dobrze, jeśli jedno z opakowań to ciastka czekoladowe. Dodaję do nich lekko ciepłe masło i mieszam. Następnie wykładam masę na spód blaszki i ugniatam. Chowam do lodówki na co najmniej 30 min.

W misce ubijam śmietanę na sztywną pianę. Dodaję cukier puder do smaku. Całość miksuję jeszcze chwilę dodając serek mascarpone. Gdy śmietankowa masa jest gotowa, wykładam ją na ciasteczkowy spód. Ciasto chowam do lodówki.

Borówki myję i układam na cieście chwilę przed podaniem. Całość można posypać cukrem pudrem lub siekaną czekoladą.

ciasto z borówka

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s