Cannoli – włoskie rurki od Budy’ego Valastro

Nie ma to jak dzień rozpoczęty nowym odcinkiem „Next great baker”. Misja na wakacje – opanować do perfekcji wzory damasceńskie, używając szprycy. Uwielbiam oglądać wszystkie programy Buddy’ego Valastro. Jest dla mnie chyba najlepszym cukiernikiem na świecie. Jego pomysły na sałatki czy steki też są ok, ale ciasta wychodzą mu najlepiej. I to te tradycyjne, a nie wymyślne nafaszerowane rurkami pcv i drewnianymi szkieletami.   I akurat dziś było o cannoli. To włoskie rurki wypełnione ricottą, przepis pochodzi z Sycylii. Są mega proste do wykonania, potrzebują jednak poświęcenia im odrobiny czasu.

Składniki na rurki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżki cukru
  • 120g chłodnego masła
  • 2 jajka całe
  • 1 jajko roztrzepane do smarowania
  • pół szklanki wina Marsala

Przesiewam mąkę do miski. Dodaję cukier, szczyptę soli oraz posiekane masło. Zagniatam ciasto. W oddzielnym naczyniu mieszam jajko z winem. Tak przygotowaną mieszankę wlewam do ciasta i dalej zagniatam. Gdy ciasto jest już jednolite, chowam je do lodówki na 20 min. Po tym czasie rozwałkowuję je na grubość ok 0,5 cm. Przy użyciu szklanki wycinam kółka o średnicy 8 cm. Każde kółko nawijam na foremkę do rurek*, tak aby się skleiło. Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem w miejscu sklejenia. Smażę na złoty kolor w oleju rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z oleju, układam na papierowych ręcznikach. Gdy trochę przestygną, delikatnie zsuwam rurki z foremek.

Składniki na krem:

  • 1 szklanka sera ricotta
  • 5 łyżek startej gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Ser ricotta miksuje na gładką masę z cukrem pudrem, cynamonem i skórką z cytryny. Kremówkę ubijam w oddzielnej misce, po czym delikatnie dodaję do sera. Wsypuję czekoladę i delikatnie mieszam całość. Rurki napełniam przy pomocy szprycy. Smacznego!

rurki wlosnie

*ja używam metalowych foremek, możecie jednak wykonać swoje własne skręcając folię aluminiową. Buddy smaży swoje rurki na drewnianych kołeczkach.

A teraz pokażę wam jeszcze moje dwa ulubione torty Buddy’ego. Śliczne, prawda?

Zapraszam także do odwiedzenia bagietkowego fanpejdża na facebooku 🙂

facebbok

Reklamy

3 thoughts on “Cannoli – włoskie rurki od Budy’ego Valastro

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s