Jajka nadziewane wiosną + pasta jajeczna

Najszybszy sposób na śniadanie to jajecznica. Jednak w weekendy poranki są leniwe i dłuższe. Można swobodnie i bez pośpiechu przygotować coś pysznego. Nadziewane jajka nie są przeznaczone jedynie na stół wielkanocny. Dziś podsuwam wam pomysł na wiosenne jajka, nadziewane twarożkiem i kaparami. Są wyjątkowe i przepyszne. Nadzienie możecie także spokojnie wykorzystać jako pastę na kanapki. Tak wiosennie!

Składniki:

  • 5 jajek, najlepiej większych
  • kostka sera białego
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól
  • kapary
  • szczypiorek
  • rzeżucha

Jajka wkładam do wrzątku i gotuję na twardo, bardzo twardo, dlatego trwa to około 10minut. W tym czasie w miseczce mieszam ze sobą twarożek i jogurt. Wrzucam do tego posiekany szczypiorek, rzeżuchę oraz przepołowione kapary.
Jajka opłukuję zimną wodą i obieram ze skorupki. Każdemu jajku odcinam górną część. Bardzo delikatnie, przy pomocy łyżeczki, wyjmuję ze środka żółtko. Białka odkładam na bok. Żółtka dodaję do masy serowej i dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Przy pomocy łyżeczki pakuję masę jajeczną do wydrążonych wcześniej białek. Całość nakrywam odkrojoną wcześniej częścią białka.

Jeśli do masy dodacie całe jajko – otrzymacie przepyszną wiosenną pastę jajeczną. Idealną na kanapki 🙂
Smacznego 🙂

jajka

facebbok

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s