Rolada szpinakowa z łososiem

Jednak brak piekarnika w studenckim mieszkaniu robi swoje. O ten przepis proszono mnie już dawno, lecz niestety cud zwany piekarnikiem posiadam tylko w domu. Roladę mogłam więc zrobić tylko w weekend.
Jeśli ktoś jej nigdy nie jadł to bardzo bardzo proponuję spróbowanie! Nawet jeśli jesteś osobą nie przepadającą za szpinakiem – uwierz mi, to jest pyszne! Najczęściej rolady tej możecie spróbować na weselach lub komuniach. Nie jest ona jednak trudna do wykonania. Jedynym minusem tej potrawy jest fakt, iż bardzo szybko znika z talerza!
Ale to chyba świadczy tylko i wyłącznie o jej przepysznym smaku 🙂

Składniki:

  • 500g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 serki śmietankowe
  • 500g łososia wędzonego (w plasterkach)

Jeśli używam świeżego szpinaku, poddaję go wcześniej blanszowaniu*. Następnie wrzucam szpinak na patelnię i dodaję do niego 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażam około 5 minut, następnie doprawiam do smaku pieprzem i odrobiną soli. Szpinak odsączam na durszlaku i odstawiam do ostygnięcia.
W oddzielnym naczyniu ubijam 4 białka na sztywną pianę. Następnie, zimny już szpinak mieszam z 4 żółtkami. Do zielonej masy dodaję ubite białka i bardzo delikatnie mieszam ze sobą składniki. Masę przekładam na papier do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 190 C piekarnika na 15 minut.
Gdy szpinakowy placek jest już upieczony, wyjmuję go z formy i odkładam do przestygnięcia. W tym czasie wyciskam pozostałe ząbki czosnku do miski, dodaję do tego 2 serki śmietankowe i mieszam całość. Tak przygotowanym serkiem smaruję ostygnięte ciasto położone na folii spożywczej. Na serku układam kolejną warstwę rolady – łososia.
Teraz pozostaje nam już tylko zwinąć roladę i chłodzić ją przez około 3 godziny 🙂
Krójcie ostrym nożem! Smacznego 🙂
IMG_0136IMG_0128

*Jak blanszować szpinak? Na początku dokładnie umyjcie każdy listek szpinaku i wrzućcie go do durszlaka. W garnku zagotujcie wodę, a obok przygotujcie sobie miskę z lodowatą wręcz wodą. Teraz najważniejsze: szpinak zanurzacie na max 30 sekund we wrzątku, a następnie od razu zanurzacie go w lodowatej wodzie. Dzięki temu nie straci on zielonego koloru, ani wartości odżywczych 🙂

facebbok

Reklamy

4 thoughts on “Rolada szpinakowa z łososiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s