Dwa pomysły na wiosenne kanapki

Po naprawdę długiej zimie przyszedł czas  na wiosnę. Szkoda, że trzeba siedzieć w mieszkaniu i zakuwać podczas gdy na zewnątrz jest tak pięknie. Szkoda, że jestem chora bo chętnie pojeździłabym w końcu na rowerze. Plany wyjścia do ZOO pokrzyżował nam sobotni deszcz.
Jednak wśród tych wszystkich „szkoda” jest wiele plusów. Do nauki można zrobić sobie przepyszne i ślicznie wyglądające kanapki. Na targu można już kupić rzodkiewkę, szczypiorek czy koperek. Wszystko świeże i pachnące!
Pozdrawiam także moją siostrę i siostrę M., które dziś zaczęły pisać egzamin gimnazjalny – Zjedzcie takie zdrowe kanapki Gimbuski, a na pewno dostaniecie się do biol-chemu 😀 Powodzenia!

Składniki:

  • pieczywo, najlepiej ciemne, ale jakieś z ziarnami też będzie ok
  • rzodkiewka
  • ogórek
  • szczypiorek
  • koperek
  • ser feta
  • jogurt naturalny (grecki)
  • pieprz
  • zielone oliwki (opcjonalnie)

W kubeczku mieszam ser z jogurtem w proporcjach 1:1. Doprawiam pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masę serową dzielę na pół.
Warzywa myję bardzo dokładnie. Ogórki i rzodkiewki kroję w małą kosteczkę. Warzywa rozdzielam do miseczek z serem. Całość rozsmarowuję na pieczywie. Kanapki z rzodkiewką posypuję posiekanym szczypiorkiem,  z ogórkiem – koperkiem oraz dekoruję oliwkami,.

20130324_105953

Jeśli ser połączycie z jogurtem w proporcjach 1:2, a warzywa pokroicie w plasterki – otrzymacie znakomity dodatek do wiosennego obiadu, o którym napiszę za kilka dni.

DSCF4123

Smacznego 🙂

facebbok

Reklamy

2 thoughts on “Dwa pomysły na wiosenne kanapki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s