Tłusty czwartek z faworkami

Niedługo Tłusty Czwartek! Wszystkie diety odstawiamy tego dnia na bok. Liczy się tylko to ile zjemy pączków lub faworków. Dlatego dziś przepis na faworki. Pochodzi on z baaardzo starej książki o tytule: „Kuchnia Polska”.

Składniki:

  • 200g mąki
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu (ewentualnie octu)
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Zagniatam mąkę ze śmietaną. Dodaję żółtka, sól oraz proszek do pieczenia. Wyrabiam ciasto. Ma być twardawe, twardsze od ciasta na pierogi. Ugniatam w kulkę i wybijam wałkiem. Uderzam kilka razy z każdej strony. Im dłużej będziecie uderzać, tym faworki wyjdą pulchniejsze. Ciasto wałkuję bardzo cienko i wycinam prostokąty. Przecinam je na środku i wywijam.
Rozgrzewam tłuszcz na głębokiej patelni. Wykładam faworki, czekam az się zarumienią. Obracam (najlepiej wykałaczką) i rumienię z drugiej strony. Usmażone faworki wykładam na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Faworki posypuję cukrem pudrem i podaję. Uwaga, bardzo szybko znikają ! 😀

faworki faworki2

facebbok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s