Makaron z sosem bazyliowym

Wiecie jak to jest kiedy w lodówce nie ma niczego konkretnego? A jesteście tacy głodni, ze sklep za rogiem wydaje się być na innej planecie? Człowiek wpada do domu zmęczony po całym dniu na uczelni, zagląda do lodówki a tu tylko śmietana i ser. Spokojnie 😀 jeśli na oknie stoi bazylia, a w szafce zostało trochę makaronu to jesteście uratowani. Dziś przepis na najszybszy sos na świecie, a zarazem najlepszy – bo włoski.

Składniki na danie dla 2 osób:

  • 250g makaronu spaghetti
  • listki bazylii – około 25
  • duża śmietana 12%
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki parmezanu

Czosnek przeciskam przez praskę. Bazylię drę palcami na mniejsze kawałki. Nie krójcie jej, ponieważ zrobi się czarna. Na głębszą patelnię wlewam śmietanę. Dodaję czosnek, bazylię. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość gotuję, czekając aż zgęstnieje. Pamiętajcie o mieszaniu sosu. Wyłączam palnik i wsypuję ser. Mieszam chwilę tak, by ser zaprzyjaźnił się z pozostałymi składnikami.
Makaron gotuję według opisu na opakowaniu. Joe Bastianich przypomina: woda w której gotujemy makaron powinna być słona jak ocean. Nie dodajemy żadnej oliwy. Co jakiś czas delikatnie mieszamy makaron. Po ugotowaniu odcedzamy i nie polewamy zimną wodą.

Makaron polewam sosem, dekoruję bazylią. Smacznego!

spaghetti z sosem bazyliowymZapraszam do komentowania i lajkowania na Oficjanym Fan Page’u

Advertisements

2 thoughts on “Makaron z sosem bazyliowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s