Pierniczki bardzo świąteczne

Po prawie roku prowadzenia tego bloga, skusiłam się na założenie fan page’a 😀 Także Klikajcie, odwiedzajcie i lajkujcie 😀
Nadszedł czas na robienie pierniczków. To typowe, świąteczne ciastka. Można je jeść cały rok, ale nigdy nie smakują tak dobrze jak w grudniu. Jeśli zrobicie je już teraz i schowacie w blaszanym pudełku to na Boże Narodzenie zyskają jeszcze lepszy smak i aromat. Jeśli zrobicie w nich dziurki – będą idealne do powieszenia na choince. Pierniczki są idealnym prezentem dla znajomych.
Dziś przepis na pierniczkowe ciastka, za kilka dni wrzucę przepis na pierniczki nadające się do budowania domków.

Składniki:

  • 500g mąki
  • 200g miodu
  • 200g cukru pudru
  • 120g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników

Z podanych składników zagniatam ciasto. Mąkę dodaję stopniowo. Możecie dodać jej więcej jeśli uznacie, że ciasto jest za rzadkie. Blat podsypuję mąką i rozwałkowuję ciasto. Do wycinania różnych wzorków używam foremek (polecam metalowe) lub noża. Tutaj granicą jest tylko wasza wyobraźnia. Rok temu robiłam nawet Androidy 🙂
Tak przygotowane pierniczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10-15min w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.

Składniki na lukier:

  • woda
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • barwniki, posypki, kolorowy cukier

Wodę mieszam z cukrem pudrem.  Proporcje? Szczerze to zawsze robię to na oko. Ale daję ok szklankę cukru pudru i 1/4 szklanki wody. Lukier ma być biały. Mieszam, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy dodaję sok z cytryny lub barwniki. Mokre od lukru pierniczki dekoruję posypkami lub kolorowym cukrem.
Pierniczki najlepiej jest dekorować przed samymi świętami.
Ja w tym roku zrobię pierniczki przed samymi świętami, gdyż na stancji nie posiadam piekarnika 😦 Ale na pewno wrzucę tu zdjęcia tegorocznych ciasteczek.

gingerbread-googlezdjęcie pochodzi ze strony http://www.intomobile.com

pierniczki 2

Powyżej zdjęcie zeszłorocznych pierniczków. Poniżej tegorocznych, nie ma to jak coraz większa wprawa w dekorowaniu 🙂

IMG_0024 IMG_0033 DSCF3223 DSCF3224Oraz zdjęcie choinki z pierniczków. Jak ją zrobić? Wytnijcie gwiazdki różnych wielkości, a następnie sklejcie je lukrem (z jednego białka+duużo cukru pudru). Efekt? Fenomenalny!

DSCF3247

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s