Bananowy suflet na zimowe wieczory

Śnieg – no nareszcie. Martwiłam się, że grudzień zacznie się bez śniegu. Tak, jest zimno, ale to miłe zimno jeśli dookoła leży śnieg a na ulicach świecą się lampki, wiszą bombki i stoją choinki. Dekoracja na Nowym Świecie jest bajkowa, a jak spadnie jeszcze więcej śniegu to będzie już zupełnie magicznie 🙂 Czujecie to? Zaraz święta 😀
Dla tych z was, którzy w zimowe wieczory chowają się pod kocem polecam dzisiejszy przepis. Czekoladowy suflet z bananami i bitą śmietaną. Należy go zjeść jeszcze zanim ostygnie kokilka. Może nie jest to jakieś mega zdrowe, ale idealnie poprawia humor w zimowe wieczory. Polecam 😀

Składniki na 6 kokilek (8cm)

  • 3 jajka
  • 3 banany
  • tabliczka czekolady
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianek
  • 1 łyżki mleka
  • 6 łyżek cukru do posypania + 4 łyżki do masy
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Kokilki smaruję od środka masłem, pamiętając by robić to wzdłuż ścianek. Najlepiej pędzlem kuchennym. Wsypuję po łyżce cukru i rozprowadzam na ściankach.
Banany obieram i wrzucam do miski. Dodaję mleko i miksuję blenderem (lub widelcem) na papkę. Dodaję mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i połamaną czekoladę. Możecie ją posiekać nożem na mniejsze kawałki. Całość mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie mieszam z masą bananową.
Napełniam kokilki i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok 20min.
Jeśli chcecie, możecie wyjąć je z kokilek – nożem oddzielam ciasto od brzegów i suflet powinien ‚sam wyjść’. Jednak moim zdaniem suflet najlepiej jest podać w foremce. I jeszcze z bitą śmietaną i kruszoną czekoladą! Pyyyycha 😀

mus czekoladowy

Advertisements

2 thoughts on “Bananowy suflet na zimowe wieczory

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s