Ulubione tiramisu – kiwi

Życie w Warszawie będzie z pewnością uboższe w przepisy. Wiecie jak to studenckie życie ;p Postaram się jednak choć na jakiś czas przygotować coś pysznego. Dziś moje ulubione ciasto. Jest wilgotne, alkoholowe. Z kiwi oraz bitą śmietaną i mascarpone. Czy może być coś lepszego? Idealne na każdą porę roku. Kiwi nie jest trudne do zdobycia. Dlatego do dzieła!

Składniki:

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 20 łyżek likieru pomarańczowego
  • szklanka kremówki
  • 10 kiwi
  • 6 łyżki cukru pudru
  • 500g mascarpone
  • kakao

Opakowanie biszkoptów nasączam w połowie likieru. Wykładam nimi prostokątną formę. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem. Dodaję mascarpone, miksuję jeszcze chwilę. Powstałą masę dzielę na 3 części. Pierwszą część wykładam na biszkopty. Obieram połowę kiwi i kroję na plasterki. Układam je na biszkoptach. Na to wykładam nasączone drugie opakowanie biszkoptów. Znów smaruję kremem. Układam pozostałe kiwi, także pokrojone w plasterki. Smaruję ciasto pozostałą częścią kremu. Posypuję kakao (kakaem) 😀

Ciasto smakuje najlepiej, gdy schłodzisz je kilka godzin w lodówce. Smacznego !


Advertisements

9 thoughts on “Ulubione tiramisu – kiwi

  1. cudowny przepis! zapisuję sobie do wykonania;)
    dziękuje za udział w akcji „Kiwi Cię zadziwi” i zapraszam do dodawania kolejnych przepisów.

    Pozdrawiam;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s