Drożdżowy chleb z pomidorkami koktajlowymi

Dzień spędzony u babci ma wiele zalet. Zdajecie sobie sprawę ILE mleka daje Jedna krowa? Straasznie dużo. Ale dzięki temu wróciłam do domu z litrami mleka, kilogramem sera, masła i jeszcze ze śmietaną. U babci zawsze podchwytuję kilka wyśmienitych receptur, np. dzisiaj na najlepszą na świecie surówkę (o której kiedy indziej). Oprócz krowy, babcia ma też całkiem spory ogródek. W tym roku pomidorki koktajlowe przeszły najśmielsze oczekiwania. Jest ich tyle, że nie wiem co z nimi robić. W piwnicy stoi już kilka słoików. Postanowiłam jednak wykorzystać je do czegoś innego – do chleba! To był strzał w dziesiątkę, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Smacznego!

Składniki:

  • Kubeczek pomidorków koktajlowych
  • 10 g drożdży
  • odrobina ciepłej wody
  • 350 g mąki
  • 180 g wody
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju do smarowania

Drożdże rozpuszczam w wodzie i odstawiam na chwilę w ciepłe miejsce. Do miski wrzucam masło, przesiewam mąkę. Dodaję wodę, cukier oraz sól. Mieszam. Dodaję rozpuszczone drożdże. Pomidorki kroję na pół i dorzucam do reszty składników. Zagniatam ciasto. Smaruję z wierzchu oliwą i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po upływie tego czasu – znów zagniatam i odstawiam tym razem na 40min.
Ciasto przekładam do keksówki. Piekę 30min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s