Pomidorki koktajlowe na dwa sposoby

W tym roku pomidorków jest maasa. Normalnie zatrzęsienie. Ostatnio zebrałam u babci całe wiaderko. No i co tu z nimi zrobić? Jeść na surowo, owszem. Ale ile można? Poszukałam trochę tu i tam i znalazłam dwa przepisy. Jedne w marynowane w occie, ale z dodatkiem ziół. Drugie zwykłe z solą, ale do pomidorowej będą super. Łatwe do zrobienia, a na studia jak znalazł!

Przepis pierwszy:
Pomidorki marynowane z ziołami.

Składniki:

  • 1kg pomidorków koktajlowych
  • woda (zależy jakie macie słoiki. U mnie były 3 szklanki)
  • ocet (mniej niż wody, u mnie szklanka nie cała)
  • gałązka świeżego tymianku
  • gałązka świeżej bazylii
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • chilli

Gotuję wodę z octem. Dodaję cukier oraz sól. Pomidorki myję i wrzucam do słoików. Do nich wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, pieprz, chilli oraz zioła. Zalewam Gorącą wodą z octem, pasteryzuję* ok 10min.

Przepis drugi:
Pomidorki w soli.

  • pomidorki koktajlowe
  • woda
  • 20g soli na każdy litr wody

Gotuję wodę z solą. Pomidorki myję i wkładam do słoików. Zalewam gotującą się wodą. Pasteryzuję* ok 25min.

*Co to znaczy ‚pasteryzować’? W dużym garnku układam na spód gazetę. Wlewam wody na wysokość kilku cm. Napełniam słoiki czym tam chcę, zakręcam (uwaga! słoik i zakrętka muszą być suche) i ustawiam w garnku z gotującą się wodą. Trzymam na małym gazie ile trzeba minut. Wyłączam gaz i jeszcze chwilę trzymam je w garnku. Wyjmuję, ustawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką, by nie straciły ciepła. U mnie najczęściej stoją tak całą noc. Jeśli wszystko zrobiliście dobrze – nakrętka będzie wklęsła, nie będzie klikać.

Reklamy

3 thoughts on “Pomidorki koktajlowe na dwa sposoby

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s