Muffiny porzeczkowo migdałowe z kruszonką

Pogoda trochę się ogarnęła. To nie tropiki! To Polska! Nie wiedziałam, że jazda na rowerze to taki dobry sposób na opalanie. Osobiście posiadam karnację, która po 4 godzinach leżenia na słońcu nie zmienia odcienia. Nawet jeśli użyję olejku przyspieszającego opalanie. Za to dwie godziny na rowerze? Spałam z kefirem. xD
Dziśiaj pokażę wam przepis na przepyszne babeczki. Nadal przekonuję się do płatków owsianych. Do owsianki jeszcze daleko, ale w tych muffinkach smakują wyśmienicie! Połączenie migdałów i porzeczek? Coś nieziemskiego. Mały i M. zjedli prawie połowę, zanim zdążyły ostygnąć. Koniecznie wypróbujcie, zanim sezon porzeczkowy skończy się na dobre.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka zmielonych migdałów +1/2szklanki
  • 120 g porzeczki czerwonej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 45 ml oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru + 3 łyżki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka olejek migdałowy
  • 2 łyżki miękkiego masła

W jednej misce mieszam 1/2 szklanki mąki, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia i 2/3 szklanki cukru. W drugiej mieszam jogurt z olejem. Wbijam jajko. Dodaję olejek migdałowy. Łączę zawartość obu misek. Nie potrzebujecie miksera, wystarczy łyżka. Wrzucam 3/4 porzeczek i jeszcze chwilę mieszam. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremek na muffiny. Na wierzchu układam pozostałe porzeczki. Zagniatam 3 łyżki mąki, 1/2 szklanki zmielonych migdałów, 3 łyżki cukru oraz z masło, tworząc kruszonkę. Posypuję nią muffiny i wstawiam je na 30min do nagrzanego do 190ºC piekarnika. Najlepiej smakują na ciepło! Pachną niesamowicie, polecam 😀

 

 

Jeszcze dziś pokaże wam jak udekorować te smakowite muffiny 🙂

Advertisements

One thought on “Muffiny porzeczkowo migdałowe z kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s