Kruche babeczki z frużeliną

Frużelina kojarzy mi się tylko z jednym – gofry nad morzem. Ten smak chodzi za mną każdego lata, teraz udało mi się go odtworzyć. Niestety gofrownicy nie posiadam, dlatego pyszne owoce trafiły do kruchych babeczek. Przepis od mamy – są najlepsze. Zapraszam.

Składniki na babeczki:

  • 600g mąki
  • 300g margaryny
  • 200g cukru pudru
  • 2 żółtka

Składniki na frużelinę:

  • dwa kubeczki świeżych owoców (u mnie jagody, poziomki, wiśnie, truskawki, borówka amerykańska) śmiało możecie użyć 1 opakowania mrożonych
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody zimnej + odrobina gorącej

Do miski wsypuję mąkę. Dodaję miękką margarynę posiekaną na kawałki. Dodaję cukier i żółtka. Zagniatam ciasto. Gdy uzyskam jednolitą masę – zawijam w folię spożywczą i chowam do lodówki na ok 20min.
Wylepiam ciastem foremki. Niczym ich nie smaruję, nawet tych metalowych. Tak przygotowane foremki wkładam do nagrzanego do 180C piekarnika. Piekę, aż babeczki zabarwią się na złoto. Po ostygnięciu wyjmuję z foremek.

Teraz przygotowuję frużelinę. Świeże owoce myję i przebieram. Wrzucam je do garnuszka razem z cukrem. Gotuję, aż cukier całkiem się rozpuści. W bardzo ciepłej (ale nie wrzącej) wodzie rozpuszczam żelatynę. Dodaję do owoców i mieszam. Następnie mieszam mąkę ziemniaczaną w łyżce zimnej wody, dodaję do owoców i mieszam, aż całość zgęstnieje.
Napełniam babeczki frużeliną. Przyozdabiam świeżymi owocami.

Smacznego!


Advertisements

6 thoughts on “Kruche babeczki z frużeliną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s