Pijana śliwka, czyli ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami

Nie wiem skąd mama ma ten przepis, ale kocham ją za to 😀 Nutella ze śliwkami i odrobiną alkoholu. Coś pysznego. Dlatego stało się to jednym z ulubionych ciast mojego M. W zeszłym roku dostał je jako tort urodzinowy. Ciasto na wierzchu jest nierówne dlatego dekoracja była nie lada wyzwaniem. Wpadłam na pomysł: na cieście ułożyłam przycięty  na kształt koła wafel, polałam go czekoladą i udekorowałam. M. uwielbia rowery oraz te oto ciasto czekoladowe, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę:

  • 300g śliwek kalifornijskich
  • 1 szklanka spirytusu
  • 1,5 kostki masła
  • 400g Nutelli
  • 2 łyżki żelatyny

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1/2 kostki masła

Śliwki zalewam wrzątkiem. Po 5 min odcedzam. Wodę zostawiam w kubeczku. Śliwki namaczam w spirytusie i odstawiam na całą noc.
Odcedzam śliwki od spirytusu. Zostawiam spirytus w kubeczku. Wszystko nam się przyda.
Robię biszkopt. Ubijam jajka  cukrem. Dodaję mąkę. Cały czas miksuję. Dodaję kakao. Piekę ok.30 min.
Przygotowuję masę. Rozpuszczam żelatynę w małej ilości ciepłej wody. Wrzucam do miski nutellę. Dodaję miękkie masło. Miksuję. Cienką strużką dolewam żelatynę oraz połowę spirytusu, który został po odcedzeniu śliwek. Nadal miksuję, aż uzyskam jednolitą masę.
Biszkopt kroję w poprzek na pół. Pierwszy kawałek nasączam wodą pozostałą po odsączeniu śliwek. Nakładam na to połowę masy. Przykrywam drugą połową biszkopta. Nasączam, pokrywam pozostałą częścią masy. Układam pokrojone w paseczki śliwki.
Przygotowuję polewę. Rozpuszczam masło. Miksuje ze sobą kakao, cukier puder oraz wodę. Po chwili dodaję przestudzone masło. Polewam ciasto i odstawiam do lodówki, by smaki się zaprzyjaźniły, a polewa zastygła.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s