Bułeczki z serwatki nadziewane owocami

Po zrobieniu sera z prawdziwego krowiego mleka pozostaje serwatka (serowatka – tak też słyszałam). I najczęściej się ją wylewa. Przynajmniej u mnie w domu tak było. Dopóki nie znalazłam tego przepisu. Bułeczki możecie robić o każdej porze roku. Nadzienie? Dowolne, ważne żeby było owocowe 🙂 Jak ulepić bułeczki? Postaram się wyjaśnić 🙂
p.s. kto tak jak ja oczekuje północnych wyników matur? 😀

Składniki:

  • 350g serwatki
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 30g drożdży
  • 450-500g mąki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • owoce (u mnie rabarbar oraz morele suszone)
  • 1 roztrzepane jajko

Do serwatki wsypuję cukier i drożdże. Dodaję sól oraz mąkę i zagniatam  ciasto. Podsypuję mąki jeśli klei się do rąk. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 40min. W tym czasie myję i obieram rabarbar. Kroję go na mniejsze kawałki. Morele sparzam wrzątkiem i także kroję.
Z ciasta formuję bułeczki: odrywam trochę ciasta na rękę. Formuję coś na kształt koła. Na środku układam owoce. Zamykam jak woreczek. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, „zamknięciem” do dołu. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 min.
Tak przygotowane bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę 25min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂


Reklamy

One thought on “Bułeczki z serwatki nadziewane owocami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s