Truskawki w czekoladzie

Uwielbiacie truskawki, prawda? I znacie milion sposobów na ich wykorzystanie. Jednak kogo nie zapytać, każdy powie – najlepsze są same, z cukrem lub z czekoladą. Nie bez powodu wymyślono czekoladowe fontanny. Jednak co zrobić, by móc cieszyć się smakiem truskawek w czekoladzie bez urządzenia do fondue? Ja mam szybki i sprawdzony sposób. A truskawki prezentują się nieziemsko. Zapraszam!

Składniki:

  • pół kilograma truskawek (najlepsze będą duże)
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • pół tabliczki białej czekolady

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej: W garnuszku gotuję wodę. Nad nim ustawiam miseczkę i wrzucam do niej połamaną gorzką czekoladę. Truskawki myję i suszę. Nie może być na nich nawet kropli wody, gdyż zepsujemy tym czekoladę. Każdą truskawkę maczam w rozpuszczonej czekoladzie i odkładam na folię aluminiową. Gdy gorzka czekolada zastygnie, rozpuszczam białą czekoladę – także w kąpieli wodnej. Przekładam do woreczka lub szprycy i dekoruję truskawki. Wstawiam na pół godziny do lodówki i gotowe! Smacznego!

Reklamy

One thought on “Truskawki w czekoladzie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s