Narodowe paluszki

Niedługo Euro 2012. Czujecie to? Nie możecie się doczekać? Czy może wręcz przeciwnie – macie dość piłek i haseł o Euro padających z każdej strony? Ja osobiście lubię piłkę nożną. Nie żebym się jakoś specjalnie fascynowała, ale oglądam mecze i lubię to! 😀 Dlatego czekam na Euro, chce zobaczyć jak Polska z tego wybrnie. Jakie zdanie wyrobią sobie o nas obywatele innych państw.
Ale dosyć tego ‚sportowego bełkotu o Euro’ 😀 Blog dotyczy gotowania, dlatego dziś zapraszam po przepis na paluszki z ciasta francuskiego w kolorach naszej drużyny narodowej. Oczywiście możecie użyć innych kolorów, wszystko zależy od was.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • cukier biały
  • cukier czerwony

Nie wiecie skąd wziąć cukier w różnych kolorach? Zajrzyjcie TUTAJ. Ciasto francuskie kroję na paseczki o szerokości ok 2cm. Łapię za dwa końce i skręcam kilka razy. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepuję i smaruję nim ciasto. Teraz posypuję posmarowane części cukrem. Na przemian białym i czerwonym. Tak przygotowane paluszki piekę według instrukcji podanej na opakowaniu ciasta.

Smacznego!


Reklamy

3 thoughts on “Narodowe paluszki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s