Galaretkowy Smok – ‚Sernik’ na zimno

Przy okazji robienia ciasta – wyszedł galaretkowy smok. Niedługo Dzień Dziecka, Marceli był nim zachwycony więc pomyślałam, że pokażę wam jak go zrobić. Najpierw podam przepis na bazę smoka. Czyli ‚sernik’ na zimno. W sumie to chyba nie jest sernik, ale zwyczajna galaretka też nie. Podane składniki dotyczą formy okrągłej o średnicy 30cm.

Ostrzegam, przepis wymaga uzbrojenia się w cierpliwość!
Składniki:

  • 4 galaretki owocowe, najlepiej w różnych kolorach
  • 4 szklanki wrzątku
  • 4 szklanki jogurtu naturalnego

Rozpuszczam jedną galaretkę w jednej szklance wody. Gdy lekko przestygnie dodaję jedną szklankę jogurtu i mieszam. Najlepiej trzepaczką, ale łyżką też można. Przelewam całość do formy i wstawiam do lodówki. Galaretka zastyga po ok. 30min. Na czas robienia tego ciasta możecie podkręcić moc lodówki. Gdy wystygnie pierwsza warstwa – wylewam drugą itp itd. Każdą galaretkę przygotowuję tak samo – w szklance wody i jogurtu. Pamiętajcie,  że aby wylać którąś warstwę – ta poprzednia musi być zastygnięta! Taki deser najlepiej zostawić na noc w lodówce, żeby wszystkie galaretki dobrze stężały.

Jeśli chcecie zrobić smoka, przydadzą się silikonowe foremki na muffiny i foremka Liliana. Masę rozlewam do 6 foremek na muffiny i do Liliany. Spokojnie wystarczy masy. Gdy już cała galaretka stężeje, wyjmuję poszczególne elementy z foremek. Okrąg powstały w Lilianie kroję na 6 kawałków. Taki ‚tułów’ układam na talerzyku, a obok jedną galaretkową muffinkę imitującą głowę. Oczy zrobiłam z drobno pokrojonych żelek wciśniętych w galaretkę. Mam nadzieję, że się podoba.

Reklamy

7 thoughts on “Galaretkowy Smok – ‚Sernik’ na zimno

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s