Szparagi zawijane w szynkę oraz smażone jajko

Czujecie to? To zapach wakacji 😀 Dziś ostatnia matura a wraz z nią upragnione wakacje. Będzie smacznie, wesoło i kolorowo. Jak niektórzy może już zauważyli, blog zmienił wygląd. Staram się robić co raz lepsze zdjęcia moim potrawom. Rozglądam się za wakacyjną pracą. Będzie ok.

Dzisiejszy przepis to pomysł na zielone szparagi. Jadłam po raz pierwszy i muszę powiedzieć, że sięgnę po nie znowu. Są naprawdę pyszne. Smakowały całej rodzinie. Być może dlatego, że sobotnie śniadanie, które ktoś im podaje – musi być dobre. Tak samo jak wszystko co zawiera jajko ;p Tak więc polecam ten przepis i zielone szparagi.

Składniki:

  • pęczek zielonych szparag (u mnie było to ok 500g)
  • ok.7 plasterków szynki parmeńskiej
  • oliwa z oliwy
  • ok. 7 jajek

Po czym poznać, że wasze szparagi są świeże? Końcówka będzie mokra, a ‚szyszki’ zwięzłe. Na początku myję szparagi i odłamuję zdrewniałą końcówkę. Wystarczy lekko zgiąć, a ona sama się odłamie. Zawijam po kilka łodyg w plasterek szynki i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam oliwą z oliwek i wstawiam do nagrzanego do 180° piekarnika na ok 25 min. Czas pieczenia zależy od grubości łodyg. Szynka powinna się ładnie przypiec, ale szparagi powinny być tylko lekko miękkie.
Podczas gdy szparagi się pieką – smażę jajka na twardo. Po jednym do każdej ‚paczuszki’ z łodyg.
Naprawdę polecam spróbować! Danie jest wyśmienitym pomysłem na śniadanie lub kolację.

Advertisements

One thought on “Szparagi zawijane w szynkę oraz smażone jajko

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s