Tarta rabarbarowa z białą czekoladą i „Czy wiesz co jesz?”

Dziś będzie trochę długa notka zakończona wspaniałym przepisem na tartę z rabarbarem (ale inną niż ostatnio). Zanim jednak dowiecie się jak ją zrobić, opowiem trochę o tym kwaskowatym warzywie. Niektórzy myślą, że to owoc, gdyż robi się z niego kompoty i dżemy. Nic bardziej mylnego! Rabarbar to najprawdziwsze warzywo. Cenione przez ludzi za kwaśny i orzeźwiający smak. Jednak co za dużo to nie zdrowo. Rabarbar dużo kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu wapń. W rezultacie tworzy szczawian wapnia, który może przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych. Z wielu artykułów możemy dowiedzieć się, że jedzenie surowego rabarbaru jest z tego powodu groźne dla człowieka. Ale kto z nas nie jadł nigdy świeżego rabarbaru posypanego cukrem?
Jadalne są tylko łodygi. Duże, parasolowate liście oraz kwiaty, są toksyczne.
Komu zawdzięczamy dania z rabarbarem? Joseph Myatt przekonał brytyjskich kupców do spróbowania ciasta z dodatkiem kwaskowatego warzywa. Od tamtej pory Wielka Brytania stała się ‚rabarbarowym imperium’. Większość odmian pochodzi z wysp brytyjskich. Z czasów wiktoriańskich pochodzi przepis na słynne crumble czyli zapiekany z kruszonką rabarbar.

Rabarbar może i nie jest bardzo zdrowy, ale ja wiem, że jest pyszny. I jedzenie go w pełni sezonu, na pewno mi nie zaszkodzi. Dlatego teraz przedstawię kolejny pomysł na wykorzystanie rabarbaru. Tarta z białą czekoladą i kruszonką z płatków owsianych. Przepis mam od Rocksanki. Przyznam, że te płatki trochę mnie zniechęciły, ale… To przecież rabarbar, czy mogłoby być niesmacznie? I bach – ciasto rewelacyjne! Przekonajcie się sami. Przepis lekko zmodyfikowany, zawsze robię na dwie formy 28cm 🙂

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 130g masła
  • 125g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 1kg rabarbaru
  • 170g cukru (70g -masa, 100g- kruszonka)
  • 5 łyżek soku pomarańczowego (może być z kartonu, lub wody)
  • 200g płatków owsianych
  • 150g masła
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • cynamon, imbir

Zagniatam ciasto z mąki, cukru pudru, a także masła. Masło powinno być nie zimne, tak by dało się łatwo kroić. Siekam je na mniejsze kawałki. Wbijam jajko, dodaję sól i zagniatam. Wyrabiam, aż będzie gładkie i chowam do lodówki na 20 min.

Rabarbar obieram i kroję. Wsypuję do garnuszka razem z cukrem i sokiem z pomarańczy. Doprowadzam do wrzenia i gotujemy nie więcej jak 5 min. Od czasu do czasu warto przemieszać. Odcedzam rabarbar, ale pamiętając by zachować sok. Wlewam go do rondelka i gotuję tak, by zredukować jego ilość do ok 3 łyżek.

Tartę wałkuję i nakładam do formy wysmarowanej bułką tartą i masłem. Możecie też wyłożyć ją po prostu papierem do pieczenia. Ciasto przykrywam papierem do pieczenia i obciążam fasolkami by za nadto nie urosło. Wstawiam na 10 min do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po tym czasie zdejmuję folię z fasolkami i piekę jeszcze 5 min.

Mieszam płatki z cukrem, przyprawami i masłem. Robię kruszonkę.
Na schłodzony spód tarty kładę połamaną czekoladę i rabarbar. Polewam to sokiem i posypuję kruszonką. Piekę 30min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Smacznego!

Reklamy

4 thoughts on “Tarta rabarbarowa z białą czekoladą i „Czy wiesz co jesz?”

  1. Wygląda wspaniale! Rewelacja! Chyba i ja się na nie skuszę, bo dostałam dziś bukiet z rabarbaru;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s