Ciasto rabarbarowe

Całoroczne ciasto, dziś z uwielbianym przez miliony rabarbarem 😀 To nie koniec moich przepisów z tym cudem. Teraz, gdy matury już prawie skończone – mam o wiele więcej czasu na gotowanie. W sobotę zaopatrzę się w większe ilości rabarbaru gdyż mam już przygotowane przepisy, które zrobię. Dziś ciasto, które robi często moja babcia. Znane pod nazwą – całoroczne ciasto z owocami lub rabarbarowe ucierane. Zimą z jabłkami, latem z jagodami lub malinami.Ja zrobiłam je w wersji rabarbarowej. Dla rodziny nie było to zaskakujące 😀

Składniki:

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna

Rabarbar standardowo – myję, obieram i kroję. Jajka ubijam razem z cukrem na puszystą masę. W tym czasie rozpuszczam na patelni margarynę. Wyłączam gaz gdy tylko się rozpuści. Przed dodaniem do ciasta – musi lekko przestygnąć. Mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję do ubitych jajek. Miksuję chwilę. Dodaję ciepłe, ale nie gorącą margarynę i chwilę miksuję. Masę wylewam do prodiża, na nią wykładam pokrojony rabarbar. Piekę ok. godziny.
Połowa ciasta znika gdy jest jeszcze ciepłe 😀 Najlepiej smakuje, gdy posypiecie je cukrem pudrem lub podacie z lodami.

Advertisements

2 thoughts on “Ciasto rabarbarowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s