Tarta z rabarbarem

Od kiedy zorientowałam się, że sezon rabarbarowy już się zaczął gości on w mojej kuchni w różnej postaci. Na podwórku wyrosło go zdecydowanie za mało! Tarty, biszkopty, dżemy, kompoty. Tego możecie się teraz spodziewać na moim blogu 🙂 a wszystko oczywiście z rabarbarem.

Dziś przepyszna tarta, która smakuje idealnie z gałką lodów waniliowych. Ciasto jest bardzo kruche a masa mokra. Po prostu pyszności! Z podanych składników możecie zrobić 2 tarty średnicy ok.27cm lub jedną grubszą.

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki
  • 125g cukru pudru
  • 130g masła
  • 1jajko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki masła                   |
  • 8 łyżek mąki                  |   Kruszonka
  • 5 łyżek cukru pudru     |

Składniki na masę:

  • 1kg rabarbaru
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru

Zagniatam ciasto z mąki, cukru pudru, a także masła. Masło powinno być nie zimne, tak by dało się łatwo kroić. Siekam je na mniejsze kawałki. Wbijam jajko, dodaję sól i zagniatam. Wyrabiam, aż będzie gładkie i chowam do lodówki na 20 min.

W tym czasie obieram i myję rabarbar. Kroję go na mniejsze kawałki i wrzucam do rondelka. Dodaję skrobię i cukier. Musicie wyczuć ile dodać, ponieważ rabarbar może być soczysty lub nie. Gotuję to wszystko ciągle mieszając. Gdy rabarbar zmięknie, wyłączam gaz.

Mieszam składniki na kruszonkę. Gdy zrobią się grudki – odstawiam. Możecie także zrobić z nich kulkę i schować na kilka minut do lodówki, a później nad ciastem – zetrzeć na tartce jarzynowej.

Tartę wałkuję i nakładam do formy wysmarowanej bułką tartą i masłem. Możecie też wyłożyć ją po prostu papierem do pieczenia. Ciasto przykrywam papierem do pieczenia i obciążam fasolkami by za nadto nie urosło. Wstawiam na 10 min do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po tym  czasie zdejmuję folię z fasolkami i wykładam masę rabarbarową. Całość posypuję kruszonką. Wstawiam z powrotem do piekarnika, tym razem na 30 min.

Cisto jest przepyszne szczególnie gdy ktoś (tak jak ja) uwielbia rabarbar 😀 Smacznego!


Advertisements

8 thoughts on “Tarta z rabarbarem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s