Nuggetsy

Smakują lepiej od tych z KFC 😀 Są delikatne, wręcz rozpływają się w ustach, a wszystko dzięki moczeniu w jogurcie. Świetne jako przekąska (z sosem) lub jako obiad (z frytkami i warzywami). Ich przygotowanie jest proste, a sposób pieczenia sprawia, że nie ‚ociekają’ tłuszczem. Przy okazji powiem jak zrobić najprostszy na świecie sos do frytek i nuggetsów.

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 300g płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego (zamiennik – maggi)
  • przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, oliwa

Mieszam jogurt z solą, pieprzem, sosem sojowym i jajkiem. Kurczaka kroję na średniej wielkości paski i wrzucam do miski z sosem. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na 30min. Płatki śniadaniowe kruszę bardzo drobno. Najwygodniej jest użyć blendera, ale można też ‚potłuc’ płatki wałkiem. Kawałki mięsa obtaczam dokładnie płatkami i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kropię oliwą oraz posypuję mięso przyprawą do kurczaka. Piekę ok.25min w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Co do sosu, najprostszym i najlepszym według mnie jest ten z ketchupu, musztardy i majonezu. Te trzy składniki mieszamy ze sobą w miseczce i sos gotowy. Proporcje zależą od tego jaki smak chcecie uzyskać. Ja robię go najczęściej do chipsów lub frytek.

Reklamy

3 thoughts on “Nuggetsy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s