Orzechowa pierś z kurczaka

Danie to nadaje się zarówno na obiad jak i wykwintną kolację. Idealny posiłek na walentynki. Przygotowanie zajmie kilka chwil. Jak większość przepisów na moim blogu. Chodzi o to by było pysznie i ładnie, ale żeby nie spędzić całego dnia w kuchni. Zapraszam!

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Oliwa
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka bazylii i lubczyku
  • pieprz, sól
  • 1/4 posiekanej papryczki chili
  • opcjonalnie owoc granatu i łyżka octu balsamicznego
  • pół kubeczka malin ( ja miałam mrożone)

Mieszam bułkę tartą, orzechy, chili i przyprawy. Polewam kurczaka oliwa i obklejam panierką. Chowam do lodówki na całą noc, może być kilka godzin.  Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego leję odrobinę oliwy, wkładam kurczaka. Całość piekę ok 30 min. Czas pieczenia zależy od waszego kurczaka. U mnie było to raz 30 min, a raz prawie 40.

Opcjonalnie możecie przygotować sos ze zmiksowanych nasion granatu i octu balsamicznego. Ja podawałam kurczaka z ryżem, poukładanymi w koło malinami i sosem z granatów. Naprawdę miękki i niesamowicie pyszny. Polecam!

Advertisements

One thought on “Orzechowa pierś z kurczaka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s