Czarno-białe muffiny

Według Davida Lebovitz’a z książki The Great Book of Chocolate są to Black Bottom Cupcakes, według mojego brata – dalmatyńczykowe muffiny.  Delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Mięciutkie, nie suche. Po prostu pychota!

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na nadzienie:

  • 225g serka śmietankowego (ja użyłam Piątnicy)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko

Ciasto:
Mieszam mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. W osobnej misce mieszam wodę, olej, ocet i wanilię. Wlewam to do miski z suchymi składnikami i mieszam łyżką do uzyskania gładkiej masy.
Nadzienie:
Ser miksuję z jajkiem i cukrem na gładką masę.

Ciasto rozkładam w foremkach. Na środku każdej babeczki układam nadzienie. Wstawiam do nagrzanego do 175stopni piekarnika na 25 minut.

Advertisements

6 thoughts on “Czarno-białe muffiny

  1. Bardzo są dobre, ta cała Bagietka dała mi dwie do spróbowania. Nie lubie jak są suche muffiny, a te są bardzo dobre.
    Wrzuć przepis na krewetki w winie ❤

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s