Czekoladowe pudełka

Dawno nie było żadnego wpisu, ale nie da sie ukryć, że matura co raz bliżej. Dziś znalazłam chwilę. by podzielić się z wami przepisem który zaskoczy wszystkich. Prosty przepis na biszkopt przelozony dżemem. Jednak zachwyca sposób podania. Zobaczcie sami!

składniki na 6 porcji:

  • 225g czekolady deserowej
  • 350g biszkoptu czekoladowego (moze byc taki kupiony)
  • słoiczek dżemu (u mnie kiwi+limonka)
  • 150g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150g owoców (u mnie kiwi)

Od razu mówię, że możecie użyć jakich tylko chcecie owoców, ale zważywszy na fakt, że za oknem śnieg – ja użyłam kiwi. Przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej. Roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej. i rozsmarowuję na papierze do pieczenia w blaszce o wymiarach 30×20. Odstawiam na całą noc by zastygło. Następnego dnia kroję czekoladę na kwadraty i boku 5cm. Jeśli będziecie zanurzać nóż w ciepłej wodzie, bedzie sie znacznie lepiej kroiło.

Teraz kroję biszkopt na 12 „kostek” o boku 5cm i wysokości ok 1,5cm. Podgrzewam dżem i przekładam nim biszkopty, po dwa. Teraz smaruję dżemem czekoladowe ścianki i przyklejam do biszkoptów. Najlepiej ścisnąć je lekko gumką recepturką. Chowam pudełka do lodówki. W tym czasie ubijam śmietanę z cukrem pudrem i kroję owoce. Napełniam pudełka bitą śmietaną i dekoruję kiwi. Gotowe! Pamiętajcie, by przed podaniem zdjąć gumki recepturki 🙂

Poniżej zdjęcie całego deseru i rozebranego ze ścianek byście mogli zobaczyć „wnętrze” 🙂

Reklamy

2 thoughts on “Czekoladowe pudełka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s