Szarlotka bezowa

Na internecie można znaleźć miliony przepisów na ciasta z jabłkami. Dzisiaj zaprezentuje wam ciasto, które kojarzy mi się z jesiennymi wieczorami spędzanymi u babci. Szarlotka bezowa i pleśniak to obowiązkowe specjały na jej stole. Ciasto jest szybkie i proste. Wystarczy dosłownie kilkanaście minut, a poźniej tylko czekać aż się upiecze. Podawana z kleksem bitej śmietany zniknie ze stołu szybciej niż przypuszczacie.

Składniki:

  • 240 g masła w temperaturze pokojowej
  • Słoik dżemu jabłkowego
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • 1 czubata lyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon i cukier puder do posypania

Przesypuję na stolnicę mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodaję masło i siekam je nożem na mniejsze kawałki. Wylewam żółtka i ugniatam ciasto. Dzielę je na dwie nie równe części, jedna ma być odrobinę większa. Zawijam obie części w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na kilkanaście minut.

Dużą prostokątną formę smaruję masłem. Wyjmuję z zamrażalnika większą część ciasta i ścieram na tarce. Nie przyklepujcie tych „wiórek”, ciasto będzie bardziej puszyste. Na to wykładam jabłka i ścieram na tarce mniejszą część ciasta. Ubijam lekko białka. Dodaję stopniowo cukier puder i miksuję, aż piana stanie się sztywna. Wykładam to na ciasto. Całość wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę ok. 50 min.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s