Omlet (dwie wersje)

Przepisów i sposobów na omlety jest mniej więcej tyle co kucharek. Przedstawię wam dwa 🙂 U mnie w domu zawsze robi się to „na oko” i bez roztrzepywania białek, ponieważ tak jest po prostu szybciej. A każdy wie, że gdy chce się zjeść szybko coś ciepłego to omlet jest najlepszym rozwiązaniem. Podawany z dżemem i kakao, smażoną wędliną i herbatą. Można zjeść naprawdę z czym tylko się chce. Dzisiaj przepis baza, a już niedługo mój ulubiony sposób na słodki omlet 🙂

Składniki (wersja bardzo sycąca i grubiutka)

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 6 łyżek mleka
  • szczypta soli, pieprzu
  • 2 łyżki masła (do smażenia)

Składniki (wersja lekka i cieniutka)

  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • 2 łyżki masła (do smażenia)

Sposób przygotowania jest taki sam 🙂 Wybijam jajka do miseczki, wsypuję pozostałe składniki. Roztrzepuję całość widelcem lub trzepaczką, tak by nie było grudek. Na patelni rozpuszczam masło i wylewam na to zawartość miseczki. Teraz coś co ciężko opisać: łopatką zawijam do środka ścięty brzeg omletu, a na jego miejsce „zlewam” nie ścięte jajko. Gdy cały omlet będzie już ścięty – obracam na drugą stronę. Chwilę podsmażam i gotowe 🙂

Dobra rada: Jeśli nie chcesz by Twój omlet opadł od razu po przeniesieniu na talerz – potrzymaj talerz przez chwilę nad patelnią ze smażącym się omletem, tak by lekko się nagrzał.

 

Reklamy

One thought on “Omlet (dwie wersje)

  1. No nareszcie ktoś podał przepis na zwykły omlet 😀 dzięki wielkie 😀 u mnie w domu też wszystko robione jest na oko i mama nigdy nie może podać mi proporcji 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s