Praliny Ferrero

Studniówka, studniówką, czas wracać do rzeczywistości. Jedzenie było pyszne 🙂 Krem z borowików, pychota. Sałatka, którą spróbuje kiedyś zrobić także pyszna. Ogólnie, nie ma na co narzekać 🙂

Dzisiaj obiecany wcześniej przepis na kolejne praliny. Tym razem próba skopiowania smaku kochanych przez wszystkich Ferrero Rocher. Mam nadzieję, że będą smakowały 🙂

Składniki:

  • 50g kakao
  • 100g cukru pudru
  • 100g twarożku (najlepszy półtłusty, ale koleżanka robiła z tłustym i wyszły nie najgorsze :))
  • 100g zmielonych orzechów laskowych do masy
  • 100g płatków śniadaniowych (najlepsze Nesquik)
  • ok 200g zmielonych orzechów wymieszanych z drobniutko posiekaną, wręcz zmieloną czekoladą do obtoczenia

Wrzucam do miski twarożek, orzechy, rozgniecione płatki. Mieszam ręką, dosypując stopniowo kakao i cukier puder. Tak przygotowaną masę chowam na ok 30 min do lodówki. Po wyjęciu, formuję kulki. Każdą obtaczam od razu w posypce. Dopóki jest ciepła od rąk – orzeszki i czekolada przyklejają się bez problemu. Tak uformowane kulki układam najlepiej na srebrnej folii i chowam do lodówki na ok 2 godziny.

Zamiast obtaczać kulki w mielonych orzechach połączonych z czekoladą, możecie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Wtedy pralinki obtaczacie najpierw w ciepłej czekoladzie a później w siekanych drobno orzechach 🙂

Na zdjęciu Praliny Rafaello (z tyłu) oraz przedstawione dziś Ferrero (z przodu)

Reklamy

One thought on “Praliny Ferrero

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s