Praliny Rafaello

Kiedyś znalazłam przepis na ciasto rafaello. Postanowiłam spróbować zrobić lubiane przez wszystkich kulki o tej samej nazwie. Po wielu próbach, zmianach oraz czasami nieudanych doświadczeniach wyszło coś genialnego 😀

Musze szczerze powiedzieć, że te kulki są lepsze od tych kupowanych 😀 I jest to zdanie wielu osób które je jadły. Z podanych przeze mnie składników wychodzi ok 70 kulek. Oczywiście wszystko zależy od tego jakiej wielkości kulki ulepicie 🙂 Polecam zakupienie papilotek (35mm), które sprawiają, że praliny prezentują się na stole wspaniale.

Składniki:

  • 300g wiórków kokosowych (100 do masy i ok 200 do obtoczenia)
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 125ml wody
  • 250g mleka w proszku
  • 2 wafle
  • opakowanie całych migdałów.

Jeśli wasze migdały są w brązowych skórkach – sparzcie je wrzątkiem i obierzcie.

Robienie masy zaczynam od zagotowania wody z cukrem. Odstawiam na chwilę, a gdy ostygnie wlewam do większej miski. Wafle łamię na mniejsze kawałki i wrzucam do foliowego woreczka. Zamykam szczelnie woreczek i wałkuję go, tak by całkowicie rozdrobnić wafel. Wysypuję to do miski z wodą. Dodaję do tego 100g wiórek, miękkie masło oraz mleko w proszku. Całość miksuję dokładnie i chowam do lodówki na ok 40 min. Po wyjęciu lepię z masy kulki: do środka wkładam migdał, obtaczam w wiórkach i układam na srebrnej folii.

Na tym zdjęciu możecie zobaczyć nie tylko praliny Rafaello, ale także jedną orzechową. Przepis na nią – już wkrótce 🙂

Advertisements

5 thoughts on “Praliny Rafaello

  1. W zeszłym roku miałem przyjemność spróbowania takich pralinek z migdałami…. Domowe, dobrze zrobione wymiatają wszystko, co można kupić w sklepach :)))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s