Mus z białej czekolady

Przepyszny. Wręcz rozpływający się w ustach mus z białej czekolady polany sosem coulis. To deser idealny zarówno na wyjątkowe okazje, jak i słodkie popołudnia.

Składniki:

  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek wody
  • 300g białej czekolady dobrej jakości
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 300ml śmietany 30%

Podłużną foremkę długości 18cm wykładam folią spożywczą.

Nad garnuszkiem z gotującą się wodą ustawiam miseczkę z połamaną czekoladą. Rozpuszczam ją. W tym samym czasie podgrzewam w rondelku wodę z cukrem. Mieszam aż do rozpuszczenia się składników. Następnie gotuję ok. 2 minuty, aż powstanie syrop. Zdejmuję z gazu i dodaję do tego rozpuszczoną czekoladę. Mieszam do połączenia się składników. Odstawiam do ostygnięcia.

Do masy wlewam 3 żółtka i miksuję. W oddzielnej misce ubijam lekko śmietankę i dodaję do masy. Mieszam łyżką lub chwilę miksuję na najniższych obrotach. W oddzielnej misce ubijam sztywną pianę z 3 białek. Dodaję do masy i delikatnie mieszam tak aby wszystko ładnie się połączyło.

Całość przekładam do formy i chowam do zamrażalnika na całą noc. Wyjmuję chwilę przed podaniem. Polewam truskawkowym sosem coulis.

Reklamy

One thought on “Mus z białej czekolady

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s